Bewaren

Het beste en het lekkerste is de Asperges zo vers mogelijk eten ! Dus dagvers, meteen schillen of door ons laten schillen en direct bereiden.

Wilt u ze toch bewaren, dat gaat prima hoor, vooral ook omdat u ze bij ons vers koopt.

U kunt ze in een vochtige theedoek in de groentelade 5 dagen bewaren.

TIp; Half uur, voor het schillen in een bak met koud water leggen.

Geschild Bewaren

Geschilde asperges eigenlijk direct eten, maar 1 dag bewaren kan wel er zijn verschillende optie `s ;

* als u ze bij ons heeft laten schillen kunt u ze voor € 1,- laten vacumeren, dan kunt u ze wel 2 tot 3 dagen in de koelkast   geschild en vacuüm bewaren. 

* geschilde asperges in de " lossen schillen " leggen dat in een vochtige theedoek draaien ( 1 dag bewaren )

* geschilde asperges `s morgens geschild, `s avonds eten, leg ze gewoon al in koud water.

Invriezen

Er gaat niets boven vers, maar invriezen van asperges gaat makkelijk. Gewoon asperges schillen en direct snel invriezen. NIET koken of blancheren.

Als u de asperges uit de diepvries haalt, ijsklomp afspoelen en de asperges  NIET laten ontdooien !!

Bereiding op dezelfde wijze, let wel op ze zijn iets eerder gaar.

Basis Bereiding

Carmen heeft voor u De GOUDEN TIP !! voor het bereiden van Asperges, ze legt het u graag uit in onze winkel, en u krijgt zelf de tip mee zodat u het op het prikbord kan hangen.

DRESSING TIP

* Ingrediënten ;

* 2 eetlepels Hollandse  mayonaise

* 1 flinke theelepel   mosterd-dille ( Berkershoeve)

* peper & zout

* beetje augurken sap  ( zuur )

Lekker over salade


Aardappelkoekjes

Gekookte aardappelen over ?

* prak ze

* meng een beetje peper &  zout & maizena

* kneed , en maak koekjes

* paneermeel

* bakken in boter of olie

Asperges over ? TIP!

* koud ( wel gegaard ) zijn ze ook lekker, draai er wat ham plakjes of ontbijtspek omheen.

* volgende dag op het laatst in de soep doen.

* volgende dag kort wokken.

* of in de salade


Mosterd - Dille van de Berkershoeve

Lekker bij ;

* gehaktballen, Brabantse gehaktrollen

* Peelham

* Kaas

* zie dressing tip

Weetjes

* De kenmerkende urinegeur wordt veroorzaakt door asparaginezuur. In de urine wordt asparaginezuur afgebroken tot vluchtige geurstoffen.

* Asperges kun je behalve " koken " ook wokken, stomen en grillen.

* Als je verse asperges langs elkaar wrijft , piepen ze.

* Asperges hebben een gunstige werking op je gewicht, bloeddruk, nierfunctie, op hartkloppingen en op leverkwalen.

* Asperge-extracten beschermen je levercellen tegen de giftige stoffen in alcohol.

* Asperges werden in de oudheid al gezien als afrodisiacum, oftewel lustopwekkend.

* De asperges behoort tot de Schoonste groenten van Nederland.

Ik verwijs u graag voor vele recepten en weetjes door naar de website;

http;//www.aspergecentrum.nl/

Aspergetaartjes

Ingrediënten ; 300 gr. asperges, 15 gr oter, 15 g bloem, 1/2 theelepel mosterd,25 gr geraspte oude kaas, 1 losgeklopte eidooier, 1/4 dl room of sojacuisin, 4 bladerdeegplakjes, 4 kleine vlaaivormpjes, 1/4 bosje peterselie.

1. schil en gaar de asperges volgens het basisrecept. Snijd de asperges na het afgieten in stukken van 3 cm en verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Vet de vier vlaaivormpjes in en bekleed ze met bladerdeeg. Prik gaatjes in de bodem bak de vormpjes 10 min. in de oven.

3. Smelt ondertussen de boter en voeg hier de bloem en 1/4 l van het aspergevocht aan toe onder voortdurend roeren. Laat het mengsel 10 min. zachtjes koken. Voeg vervolgens de mosterd, de helft van de geraspte kaas, de eidooier, de room en de asperges toe en verdeel het mengsel over de taartbodems.

4. Bestrooi de taartjes met een eetlepel geraspte kaas en bak ze in de oven op 220 graden in 5 tot 10 min. goudbruin. Garneer de taartjes met gehakte peterselie.

Smakelijk eten ! 


Crostini met Geitenkaas & Asperges

Ingrediënten; 200 g groene asperges, 1 dun frans stokbrood, 4 el olijfolie, 150 g zachte, rijpe plakjes geitenkaas, 4 geroosterde paprika`s , versgemalen peper & zout. 

1. Snijd circa 1,5 cm van de onderkant van de asperges en bereid ze volgens basisrecept 10 min. in water en zout. Giet de asperges daarna af, spoel er koud water over en snijd de asperges in stukjes. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Snijd het stokbrood in schuine plakjes, smeer deze plakjes in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.

3. leg de sneetjes 5 min. in de oven totdat ze krokant en goudgeel van kleur zijn.

4. Beleg de broodsneetjes met plakjes geitenkaas met daarover de paprika en kleine stukjes asperge.

Smakelijk eten  

RECEPTEN

Eigen Recept ; Asperges met ham en ei

Makkelijk, snel, lekker en Gezond van eigen Hoeve

Ingrediënten van de Berkershoeve ;

* 500 gr. p. p AA asperges

* Peelhammetje van de Berkershoeve

* mosterd -dille saus

* eventueel een pakje Hollandaise saus

Doe de ham met zak in zijn gehaal in een pan met warm water en zet hem op het vuur. Laat hem niet aan de kook brengen maar net daarvoor op klein. ( ongeveer 15 min. op klein. )

Doe de geschilde asperges in een pan met koud water en gaar ze volgens de gouden tip van Carmen !!!

Tussendoor eieren koken, en in stukjes snijden.

Leg de  warme ham op een plank en snijdt mooie plakken van ongeveer 1 cm dik, leg ze op een platte schaal en schenk met een lepeltje over de ham een beetje mosterd -dille.

Verwarm de Hollandaise saus, in de magnetron.

Asperges opdienen op platte schaal ( liefst uitlek ) eieren eroverheen.

Saus apart opdienen.

SMAKELIJK ETEN  


Eigen recept ; AAA uit de oven met oude kaas.

Makkelijk, snel, lekker en Gezond van eigen Hoeve

Ingrediënten van de Berkershoeve ;

* 3 of 4 stengels p. p AAA asperges

* stukje oude kaas

* ontbijt spek voor iedere stengel een plakje

* Italiaanse kruiden of andere lekkere kruiden ( niet verkrijgbaar bij ons)

Gaar de AAA asperges volgens de wijze van de Goudentip van Carmen in 8 min. Wikkel van boven naar onder de spek om de aspergestengel heen. Leg de stengels met de spek eromheen in een ingevette ovenschaal en strooi er de kruiden er over heen. Dan een beetje gerapte oude kaas erover heen. En nog 5 min in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Smakelijk eten

Tips en ideeen voor Verschillende Aspergesoepen.

Om te beginnen met de soep, zet u eerst  maar eens een pan schillen op het vuur !....Dus de schillen die van de asperges af komen wassen in een pan met water en op het vuur zetten. Hoe langen dat kookt hoe krachtiger de basisbouillon. Ik laat het vaak de hele nacht in de pan zitten.

Dan haalt u de schil met een schuimspaan uit het water, en alstublieft hier is uw begin.

Voor heldere en of gebonden soep voegt u bouillon blokken en of andere kruiden toe. Als u het snel wilt hebben pakt u een pakje knorr aspergesoep en maak die met het vocht volgens de beschrijving op het pakje klaar. Voeg op het laatst de gegaarde aspergestukjes en Peelham erbij en klaar is u soep.

Met gebonden soep kunt u een roe maken. U kunt asperges pureren om te binden of met allesbinder aan de gang.

Carmen maakt voor u iedere week op vrijdag en zaterdag Asperge crème soep, dit is dagverse soep met stukjes ham en soms stukjes groene asperges. De soep is favoriet van vele, hij is ambachtelijk, romig, vol van smaak en goed gevuld.