De aspergeteelt

Ze is al eeuwen oud en mysterieus als geen andere groente. Niet alleen de unieke groeiwijze, maar ook haar vorm, kleur en delicate smaak spreken tot de verbeelding. Ze krijgt de fraaiste eretitel toebedacht; 'Koningin der groenten' en het 'witte goud`. Ze heeft bijzondere gaven: genezend en lustopwekkend. Asperges zijn gezond, ze bevatten vitamines, mineralen, vezels en heel veel water.
                           


          
De oogstduur van Asperges is maar drie maanden. Het seizoen begint eind maart begin april en eindigt officieel op 24 juni. Het is dan St. Jan, de geboortedag van Sint Johannes de Doper. Het is geen regel die de boeren van bovenaf is opgelegd; maar ze doen dat in hun eigen belang. Ze willen namelijk voorkomen dat de planten te veel worden uitgeput. De asperges blijven daarna groeien en vormen zich tot een prachtig gewas, met een mooie loofomvang.        
Zo'n aspergeplant blijft ongeveer 10 jaar in de grond staan, waarvan 8 jaar productief.
Rond het derde, vierde en vijfde jaar is een aspergeplant op z'n best. Hij geeft dan de meeste, dikste en lekkerste asperges. Het wisselen van percelen, stoppen en/of herinplanten is dus van groot belang om de kwaliteit optimaal te houden.
 
 

            
                                 
Wij voorzien onze klanten zo vroeg mogelijk van verse asperges, natuurlijk van de volle grond. Met een volle smaak en goede kwaliteit. In de smaak van asperges zit wel degelijk verschil. De smaak wordt bepaald door heel veel verschillende factoren: de bemesting, het ras van de plant, de grond, de tijd van het jaar en het weer. Meestal is de smaak het beste op het moment dat de plant het meeste produceert. De plant verkeert dan in prima conditie. Wij vinden kwaliteit en dus smaak erg belangrijk. Daarom hebben wij voor twee rassen gekozen. Enerzijds een ras dat vroeg is, en mooie
dikke asperges geeft en een ander ras dat middelvroeg is met een uniforme stengeldikte.             
  

    

Bij ons liggen  de aspergebedden onder zwart / witte plastic zodat de koppen niet te vlug verkleuren. Zo kun je bij warm weer de reflecterende witte kleur boven leggen om zo de groei te remmen.
Nadat ze gestoken zijn met behulp van de aspergespin worden ze direct in het water gezet. Ook dat is voor de kwaliteit. Ze staan minimaal zes uur in het water, waarna ze worden gesorteerd. Dit doen we aan een sorteermachine. Ze worden handmatig gesorteerd op kleur, dikte en lengte. 
Daarna worden de asperges verkocht of verwerkt tot soep en of stukjes. Ze worden dan geschild en gesneden .Zie assortiment 

Al jaren hebben wij in de omgeving de " eerste Asperges " van de koude grond ( geen verwarmde bedden ) en volgens vele klanten ; onderscheindend " de lekkerste Asperges"

Ons motto is; Iedere dag opnieuw verse Asperges voor onze klanten, en dat proef je !! 

Belangrijk ; maak ze klaar volgens de  "Gouden tip" van Carmen.